El passat 14 de desembre vàrem ser convocats pel secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens, per tal de, conjuntament amb el Departament de Salut, transmetre’ns al sector la situació de l’estat vacunal i la importància de vacunar-se, també, el personal.

Per part dels dos Departaments mencionats hi eren, a més del secretari:

  • Carmen Cabezas (secretària de Salut Pública)
  • Aina Plaza (directora general de Planificació en Salut)
  • Marta Segura (directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat)

Us en resumim els missatges més destacats:

  • Hi ha una correlació directa entre vacunació i afectació de la Covid, sent aquesta més severa allà on hi ha un menor percentatge de vacunació.
  • El sistema sanitari, tant per Covid, com per les grips i les bronquiolitis està vivint unes setmanes de tensió. Afegeixen a més que l’onada de la grip s’ha avançat quatre setmanes.
  • Les persones majors de 80 anys, si tenen la nova dosi de record redueixen en 8 vegades la probabilitat d’anar a l’UCI respecte de les no vacunades. Aquesta probabilitat es redueix 4 vegades si no es té la dosi de record.
  • Si bé hi ha un elevat percentatge de residents vacunats, no passa el mateix amb el personal. Aquesta diferència té dues possibles causes: 1) El Departament pot no tenir el cens de treballadores del sector actualitzat. 2) La gent tendeix a pensar que aquesta nova dosi de record ja no és tan necessària.
  • Des del Departament de Salut recomanen la vacunació també de la grip i ens fan saber que el cep de la vacuna està molt ben aparellat amb la grip que tenim aquest any.

Ja fora de l’estat vacunal, se’ns va transmetre que els dos Departaments estan treballant intensament en la integració social i sanitària per tal que l’Agència sigui una realitat el més aviat possible. També se’ns fa saber que el Departament de Drets Socials està fent un estudi dels costos reals dels serveis per tal que aquests es reflecteixin a la Cartera de Serveis Socials.

Ja en el torn d’intervenció de les patronals vàrem exposar la manca de criteri unitari dins del territori, ja que no a tot el territori s’ha tractat igual als centres residencials, en alguns s’ha vacunat només a residents, ni als centres de dia, ja que alguns territoris els han tingut en compte, altres no i majoritàriament se’ls ha atès amb retard.