ACAD inicia una recollida de signatures a Change.org per tal d’evitar aquesta suspensió d’activitats i també per reclamar al Govern de la Generalitat que publiqui al DOGC totes les resolucions que afectin al sector, per tal de poder garantir la seguretat jurídica dels centres i dels responsables. Considerem que tots els canvis normatius s’han de publicar i no fer-ho amb notes de premsa, ja que ens genera indefensió jurídica respecte els canvis i decisions que prenem, motivats per aquestes notificacions.

ACAD, Associació de Centres d’Atenció a la Dependència, també s’adreça al Govern de la Generalitat per tal que reconsideri el barem epidemiològic que marca el tancament dels centres de dia o la realització d’activitats grupals en aquests centres.

ACAD està rebent pressions per part de centres associats per denunciar aquestes situacions al Síndic de Greuges i a Fiscalia, si fos necessari.

Aquesta és la sol·licitud íntegra que remetem al Govern de la Generalitat de Catalunya i que podeu signar a change.org http://chng.it/WNXyYQRg9Q

 

SOL·LICITUD DE NO SUSPENSIÓ DE L’ACTIVITAT DE CENTRE DE DIA I DE DONAR SEGURETAT JURÍDICA ALS CENTRES DE DIA I ALS SEUS RESPONSABLES:

 

Amb el present escrit, les persones adherides sol·licitem:

  • Que qualsevol modificació de les condicions de treball (aforament, suspensió de l’activitat, suspensió ingressos …) i de les condicions de pagament (pagament de places buides, copagament dels usuaris, …) es faci mitjançant normativa publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que doni seguretat i garantia jurídica als centres, als seus directors i als seus responsables higiènic sanitaris.
  • Que la suspensió de l’activitat grupal en els centres de dia per a gent gran de Catalunya es dugui a terme exclusivament quan hi ha confinament domiciliari a la zona del centre de dia.

 

Inseguretat jurídica:

A mitjans de març, per tal de contenir la pandèmia es va suspendre TOTALMENT l’activitat dels centres de dia de Catalunya, aquesta va estar suspesa fins a l’inici de la FASE 2. Aquesta suspensió es va comunicar als centres únicament mitjançant una nota de premsa a la web de Canal Salut.

A la FASE2 es van enviar unes mesures i recomanacions per començar a donar suport domiciliari i atenció personalitzada per part del centres de dia. Una vegada va acabar l’estat d’alarma els centres de dia ja podien obrir portes a l’atenció presencial però amb restriccions d’aforament del 50% que afectaven a les jornades habituals dels usuaris. Aquestes restriccions tampoc van ser publicades al DOGC.

Les condicions econòmiques en què quedaven les places públiques de centres de dia en suspensió ni les condicions econòmiques de la represa de l’activitat s’han publicat al DOGC.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en les reunions per preparar la desescalada dels centres de dia amb ACAD i altres actors, ha mantingut la seva postura d’anar augmentant progressivament l’aforament, sempre que el PROCICAT ho permetés. I no ha permès fins ara els ingressos de nous usuaris. Aquest fet se’ns va informar que no afectaria econòmicament a l’usuari, qui no hauria de copagar fins que no pogués venir a fer ús de la jornada assignada per dret via LAPAD (llei de dependència). De manera sobtada, el dia 31 de juliol se’ns deia, una vegada més informalment, que l’usuari havia de copagar a raó de la jornada que estigués venint al centre de dia des de l’1 de juliol. La qüestió del copagament, a dia d’avui, encara no ha estat comunicada formalment pel Departament ni als centres ni als referents ni a les famílies.

L’actual posicionament del Departament de Salut és la de proposar la suspensió de l’activitat grupal als centres de dia per a gent gran de Catalunya mentre el llindar epidemiològic sigui superior a 75. Un cop més hi ha un document del Departament de Salut però no hi ha cap publicació al DOGC que doni seguretat jurídica.

La situació actual dels centres de dia per a gent gran de Catalunya és:

  • No tenen referent de Salut per a gestionar possibles casos de Covid-19.
  • Tenen l’activitat suspesa a determinades poblacions sense que s’hagi suspès en cap moment oficialment a través de la publicació de norma al DOGC.
  • En cas de no suspensió de l’activitat no hi ha indicacions clares de les limitacions d’aforament.
  • Pel que fa als usuaris que estan assistint als centres de dia, no s’ha informat de què han de copagar i des de quan i en cas de copagament, el Departament no ha donat el mecanisme per informar quin percentatge de la jornada està venint cada usuari. (tant per centres col·laboradors com concertats)
  • Quines condicions de pagament té previst el Departament (quantitat i des de i fins quan) per les places buides dels centres de dia, ja sigui per baixa voluntària de l’usuari, èxitus o trasllat a residència, mentre els ingressos al centre estan prohibits.

 

No suspensió de l’activitat als centres de dia:

El servei de centre de dia per a gent gran és un servei essencial i la seva suspensió deixa a milers de persones vulnerables en situacions de risc.

Els centres de dia han implementat les mesures establertes pel Departament de Salut per tal de fer que els centres de dia siguin espais segurs:

  • Reduint el seu aforament amb alternança de dies o horaris parcials d’assistència de l’usuari. Fet que ja disminueix el dret a la jornada que l’usuari té assignada.
  • Instal·lant elements de separació física
  • Modificant protocols i manera de portar a terme les activitats.
  • Millorant la ventilació i intensificant la neteja i utilitzant EPI

 

Amb la suspensió del servei de centre de dia els usuaris resten a casa amb els seus familiars, i aquests, en no poder-los deixar sols a casa, se’ls emporten a fer les rutines del dia a dia (anant a comprar, agafant transports públics…) o els han de deixar amb algun veí o cuidadors informals. Assumint un risc de contagi per Covid-19 molt superior que el que suposaria per assistir al centre de dia.

Deixant els usuaris sense estimulació per part de professionals provoca que aquests s’estiguin deteriorant acceleradament i incrementant el seu grau de dependència.

Les famílies i els cuidadors s’estan sobrecarregant, alguns amb símptomes de claudicació. Demanen constantment la reobertura del servei ja que no poden quedar-se de braços creuats mentre veuen com el seu familiar es deteriora.

Hi ha malalts amb trastorns de comportament que no estan sent ben tractats a causa de les deficiències en l’atenció a Atenció Primària. Això fa que tinguin comportaments difícils de controlar i contenir pel cuidador (sovint la parella d’edat avançada).

ACAD està rebent pressions per part de centres associats per denunciar aquestes situacions al Síndic de Greuges i a Fiscalia.

 

Sol·licitem als Departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies que:

  • Qualsevol mesura de canvi de condicions als centres de dia quedi recollida en normatives publicades al DOGC.
  • Reconsiderin la suspensió de l’activitat als centres de dia.

 

A tals efectes adjuntem les signatures de directors, treballadors i familiars d’usuaris de centres de dia.

 

Barcelona, 21 d’agost de 2020.